Veel gestelde vragen

Mag ik mij bij het SVK en bij een sociale huisvestingsmaatschappij inschrijven?

Ja! Wij raden iedereen aan om zich ook in te schrijven op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij. Bij hen gelden dezelfde inschrijvingsvoorwaarden, maar de toewijzing van de woningen gebeurt anders. De woonplaats van de kandidaat-huurder en de datum van inschrijving zijn bij hen doorslaggevend om je plaats op de wachtlijst te bepalen. Bij ons is dat de puntenscore op basis van je woonnood, inkomen, ...

 

Waarom ben ik geschrapt van de wachtlijst?

Je kan geschrapt worden in verschillende situaties:

  • Als je niet reageert op brieven: wij verwachten dat onze kandidaat-huurders reageren op brieven. Geef je geen antwoord op de brief voor een actualisatie van onze wachtlijsten of op de herinneringsbrief? Dan schrappen we jou.
  • Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden: Voldoe je niet langer aan de inschrijvingsvoorwaarden? Dan kunnen we jou schrappen.
  • Als je niet reageert of een aanbod weigert: Reageer je twee keer niet op een aangeboden woning? Of je weigert twee keer? Dan krijg je 3 minpunten gedurende jaar
  • Als je dat zelf vraagt: We kunnen je dossier schrappen op jouw vraag. Na een schrapping, kan je altijd opnieuw inschrijven. Dan moet je terug alle documenten bezorgen.

 

Hoelang is de wachttijd voordat ik een woning krijg toegewezen?

Daar kunnen we niet op antwoorden. De wachttijd is afhankelijk van de woningen die vrijkomen en van jouw plaats op de wachtlijst. Ben je bij de eerste 10 kandidaten op onze lijst? Dan contacteren we jou als er een woning van jouw woonwensen vrijkomt.

 

Zijn de huurprijzen van de SVK-woningen betaalbaar voor mij?

Wij huren de woningen bij eigenaars en betalen maandelijks de huur aan de eigenaars. Als huurder betaal jij je huur aan ons SVK. Die huurprijs wordt niet aangepast aan je inkomen. Ons SVK onderhandelt met de eigenaar om de woning te verhuren aan een huurprijs die lager is dan de marktprijs. Je betaalt dus minder dan voor een vergelijkbare woning op de private markt.

Onze huurbegeleider bekijkt ook of je in aanmerking komt voor een Vlaamse huursubsidie en installatiepremie. Door deze financiële tussenkomsten, wordt jouw te betalen huurprijs draaglijker.

  • De huursubsidie is een maandelijkse tussenkomst in de huurprijs
  • De installatiepremie is een éénmalig bedrag dat gelijk is aan 3x het bedrag van de huursubsidie. Bijvoorbeeld: de huurprijs is 425 euro. Je hebt recht op een huursubsidie van 120 euro. Dan betaal je maandelijks zelf 305 euro huur).